Robotstofzuiger Test 2023
De beste robotstofzuiger vind je hier
[toc]
Hieronder kun je al direct de beste robotstofzuiger voor iedere prijsklasse terug vinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste robotstofzuiger voor ieders budget
Meestal is de keuze aan robotstofzuigers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ De beste robotstofzuigers
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor robotstofzuigers
✅ Betrouwbare partners

De beste robotstofzuigers vind je hier
Als jij tijd wilt uitsparen in het huishouden voornamelijk als je een hond of kat hebt neemt het stofzuigen van de haren elke dag veel tijd in beslag. Laat me je zeggen dat dit verleden tijd kan zijn met een robotstofzuiger!
Dankzij een slimme stofzuiger loop jij niet elke dag te stofzuigen in het huis. Een robotstofzuiger is volledig automatisch en zuigt stof, vuil en haren weg in de ruimte waarin hij komt. Het is echt supermakkelijk je stelt de tijdstippen in waarop de robot moet stofzuigen, dit kan dus ook wanneer jij niet in huis bent. De robotzuiger begint door middel van navigatie en sensoren de ruimtes systematisch te stofzuigen. Het ontwijkt meubels en door zijn lage hoogte kan hij makkelijk onder tafels en bedden.
Tegenwoordig zijn robotstofzuigers beter als enkele jaren geleden. Ze worden elk jaar slimmer, beter en energie-efficiënter. Een robotstofzuiger gaat vanzelf naar het oplaadstation als de batterij bijna leeg is. Het enigste wat jij hoeft te doen is de stofzuigerzak na enkele beurten ledigen en de filters 1x per jaar vervangen.
Als jij een geschikte robotstofzuiger zoekt die past bij jij budget en situatie dan ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Op deze pagina vind je de beste robotstofzuigers in zijn assortiment. Wij hebben een consumenten onderzoek gedaan van een groot aantal robotstofzuigers.
Dit wil dus zeggen dat we letterlijk alle gebruikersbeoordelingen, maar ook prijzen en specificaties zoals accuduur en doeltreffendheid van de apparaten hebben bekeken. Dankzij al deze data hebben we een duidelijk beeld gekregen welke robotstofzuigers nu echt de beste zijn. Bovenaan onze pagina vind je de beste robotstofzuiger voor iedere prijsklasse. Uiteraard zijn er nog meer robotzuigers die de moeite waard zijn om te overwegen. Hieronder een TOP 10 met de beste robotstofzuigers die op dit moment te verkrijgen zijn.
Robotstofzuiger TOP 10
Wat is een robotstofzuiger?
Waarom een robotstofzuiger kopen?
Als je een hekel hebt aan stofzuigen dan is een robotstofzuiger de beste oplossing. Het is tijdbesparend, automatisch en doeltreffend.
Vooral als je dieren hebt is elke dag stofzuigen of vegen met een borstel vanaf nu verleden tijd! Stel de gewenste tijden in wanneer je robotzuiger zijn werk moet doen, dit kan ook als jij niet in huis bent. Als je thuis komt na het werk is de vloer volledig proper. Extra handig is dat je de robot niet zelf moet opladen omdat het uit zijn eigen teruggaat naar zijn laadstation zodra de batterijen bijna leeg zijn. Denk er wel aan dat aan deze luxe een prijs verbonden zit.
Voordelen van een robotstofzuiger
✅ Obstakels ontwijken
✅ Zelfstandig stofzuigen
✅ Kan stofzuigen als je niet thuis bent
✅ Vanzelf opladen
✅ Kan onder lage meubels stofzuigen
✅ Volledig automatisch
✅ Tijdsschema zelf instellen
✅ Tijdbesparing
Nadelen van een robotstofzuiger
Het grootste nadeel van een robotstofzuiger is de hoge prijs. Een degelijke robotzuiger kost al gauw 200 euro. Verder is een robotstofzuiger niet geschikt voor alle vloeren zo is het niet geschikt voor tapijten maar ook verhogingen en trappen zijn een obstakel voor een robotzuiger.
Soms kan een robotstofzuiger vastlopen en kan het ook erg langzaam zijn vergeleken met zelf stofzuigen. Een robotzuiger heeft altijd minder kracht dan een gewone stofzuiger.
Hoe werkt een robotstofzuiger?
Een robotstofzuiger, robotzuigers of vacuum robot is een volledig automatische huisrobot die zelfstandig stof uit een ruimte verwijdert. Het heeft een beperkt vacuum-systeem voor vloerreiniging in combinatie met sensoren en robotaandrijvingen met programmeerbare controllers en reinigingsroutines. Sommige robotzuigers hebben draaiende borstels om krappe hoeken te vegen waar het anders niet kan zuigen.
Tegenwoordig bestaan er zelfs robotstofzuigers met een dweil functie, alhoewel deze beperkt en niet zo doeltreffend is zegt dit wel veel over de vooruitgang in dit assortiment. Elk jaar worden robotzuigers geavanceerder, slimmer en doeltreffender. Tegenwoordig bestaan er zelf robotstofzuigers die uit hun eigen leren door middelen van artificiële intelligentie.
Een robotzuiger maakt gelukkig niet te veel lawaai. Het grootste voordeel is de tijdbesparing, je moet zelf niet aanwezig zijn tijdens het stofzuigen. Het apparaat doet zijn route en keert automatisch naar het laadstation als de batterij bijna leeg is.
Er bestaan 2 soorten robotstofzuigers namelijk Systematische robotstofzuigers deze rijdt zigzaggend door het huis en slaat zo min mogelijk delen over. Wij bevelen een systematische robotzuiger aan vanwege zijn doeltreffendheid.
Een Robotzuiger met willekeurig traject stofzuigt willekeurig door een ruimte en is dus minder effectief, er is een kans dat het plekken overslaat. Ga naar het hoofdstuk Schoonmaakroutes voor meer info hierover.
Robotstofzuiger Koopgids
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Er bestaan tegenwoordig veel verschillende robotstofzuigers met allemaal hun eigen voor en nadelen. Het is van groot belang dat je goed rekening houd met de verschillende specificaties tijdens de aankoop van je robotstofzuiger. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten:
- Accu
- Navigatie en sensoren
- Afstandsbediening en App
- Borstels
- HEPA -filters
- Bumpers
- Inhoud stofreservoir
- Automatisch legen
- Hoogte
- Prijs
Accu
Bij de aankoop van een robotstofzuiger moet je altijd rekening houden met de accu capaciteit. Dit is uitgedrukt in mAh. Bijvoorbeeld 3000 mAh. Hoe groter de capaciteit hoe langer je robotzuiger kan stofzuigen. Accu’s kan je meestal apart bijbestellen. Let wel op goedkope nepaccu’s zijn af te raden. Het beste is om accu’s te gebruiken van het merk of product die bij je robotstofzuiger passen.
Navigatie en sensoren
Een robotstofzuiger heeft verschillende manier om zijn traject en omgeving te navigeren. Hieronder de verschillende sensoren waar je rekening mee moet houden tijdens de aankoop van een robotstofzuiger.
- Infrarood sensoren zijn meestal goedkoper, let dus op met deze modellen..
- Lasers en Optische sensoren: robotstofzuigers met deze sensors zijn moderner en beter in het waarnemen van hun omgeving. Deze modellen kosten duurder.
Afstandsbediening en App
Soms kan je zelf de controle over je robotstofzuiger nemen door middel van afstandsbediening of app. Wist je dat de nieuwe modellen zelfs op je stem reageren? Je kan ze verschillende commando’s geven met je stem.
Borstels
Als een robotstofzuiger voorzien is van borstels reinigt het nog betere de vloer. Verder kan het aan hoeken komen waar het anders niet geraakt.
HEPA -filters
Tegenwoordig zijn HEPA-filters de standaard als het gaat om robotstofzuigers. Deze filters moet je eens per jaar vervangen. Ze kosten ongeveer 8-10 euro per stuk.
Bumpers
Let ook goed op of de robotstofzuiger die je wilt aanschaffen bumpers heeft. Bumpers beschermen niet alleen je meubilair maar ook de robotzuiger zelf tegen stoten.
Inhoud stofreservoir
De meeste robotzuigers hebben een stofzuig capaciteit van 400 tot 600 ml. Dit is voldoende voor enkele beurten.
Hoogte
Een robotstofzuiger moet laag van hoogte zijn zodat het makkelijk onder kastjes en bedden kan stofzuigen. De meeste robotzuigers zijn niet hoger dan 10 cm.
Prijs
Het grootste nadeel van een robotstofzuiger is de prijs. Goedkopere modellen kosten al gauw 200 euro. Voor duurdere modellen betaal je snel 500 euro. Meestal bevatten deze meerdere functies zoals een dweil functie, stem-detectie.
Schoonmaakroutes
Systematisch vs Willekeurig
Tijdens het kiezen van een robotstofzuiger moet je goed rekening houden met de schoonmaakroutes. Goedkopere robotzuigers hebben meestal een willekeurige schoonmaakroute dat wil dus zeggen dat ze random beginnen te stofzuigen en draaien als ze een obstakel tegenkomen.
Willekeurige robotzuigers zijn minder doeltreffend en energiezuinig omdat het plekken kan overslaan.
De aanbevolen een duurdere optie zijn systematische robotstofzuigers. Deze gaan zigzaggende over de vloeren en doeltreffender omdat ze geen plekken overslaan.
Meest gestelde vragen over robotstofzuigers [FAQ]
Een robotstofzuiger werkt efficiënt op harde en gladde vloeren zoals parket en laminaat. Normaal zijn tegels ook geen probleem. Tapijten zijn meestal niet aanbevolen tenzij dit uitdrukkelijk in de productomschrijving of handleiding staat.
Dit verschilt per apparaat en ook de capaciteit van de accu. Meestal kan een robotstofzuiger tussen de 75 en 120 minuten draadloos stofzuigen. Als de batterij bijna leeg is gaat de robot automatisch naar het oplaadstation. Het laden duurt het duurt het dubbel van de tijd als het in werking is dus 120 minuten werktijd = 300 minuten laden.
Een degelijke robotstofzuiger kost al gauw tussen de 200 en 500 euro. Sommige modellen kosten rond de 1000 euro. Afhankelijk van het type sensoren en de navigatie maar ook functies zoals stemdetectie, borstels en bumpers kunnen de prijzen al snel oplopen.
Neen, de robot kan vast komen te zitten op een tapijt dus het is aanbevolen dat je de tapijten verwijderd voordat je robotstofzuiger de ruimte stofzuigt. Duurdere robotzuigers kunnen tapijten detecteren, het stofzuigen of gewoon ontwijken. Lees goed de productinformatie tijdens het kiezen van een geschikt model.